A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Супровідні документи при реалізації насіння, ведення насінницької документації.

Дата: 29.07.2022 15:11
Кількість переглядів: 714

Фото без опису

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва  управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області нагадує, що:згідно статті 12 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» (далі – Закон) право на виробництво та реалізацію насіння і садивного матеріалу мають фізичні особи – підприємці та юридичні особи, які включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва з додержанням майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин. Фізичні особи – підприємці та юридичні особи, які не включені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва, мають право здійснювати реалізацію насіння і садивного матеріалу, лише за умови наявності сертифікатів на насіння і садивний матеріал та додержанням майнових прав інтелектуальної власності на сорти рослин.

Згідно статті 15 Закону України «Про насіння та садивний матеріал» насіння вводяться  в обіг після їх сертифікації. Сертифікації підлягає насіння, яке включене до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні. А посівні якості відповідають вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.

Кожна партія насіння, яка призначена для реалізації, повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує сортові якості насіння та сертифікатом, що засвідчує посівні якості насіння. Сертифікати  являються державними документами і підтверджують сортові та посівні якості партії насіння. Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння, є необмеженим. Строк дії сертифіката, що засвідчуєп осівні якості насіння визначений пунктом 29 Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та/або садивний матеріал, затвердженого постановою КМУ від 21 лютого 2017 р. № 97. Гарантійний термін зберігання якості насіння повинен відповідати терміну чинності «Сертифікату, що засвідчує посівні якості насіння». Перевірити чинність сертифікатів можна в  Реєстрі сертифікатів на насіння , який знаходиться в  цілодобовому вільному доступі.

На основі сертифікатів продавець зобов’язаний виписати супровідні документи, які визначені згідно з ДСТУ 4138-2002 “Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості”, а саме:

  • «Атестат на насіння» - на оригінальне (добазове) та елітне (базове) насіння;
  • «Свідоцтво на насіння» - на насіння репродукцій (сертифіковане);
  • «Свідоцтво нагібридне насіння» - на насіння гібридів першого покоління.

Партії насіння або садивного матеріалу, які не мають супровідних документів про якість насіння, не допускаються до реалізації.У разі перепродажу посередник (перекупник) виписує нові супровідні документи на якість насіння (під свою відповідальність). До речі, це найчастіші порушення реалізаторів насіння коли вони приреалізації видають тільки копії сертифікатів, без супровідних документів. 

Будь-яка партія насіння, що призначена для реалізації повинна бути затарована і промаркована етикетками встановленого зразка. Етикетки мають відповідати формі передбаченій наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.07.2017 р № 348 «Про затвердження Порядку маркування та пакування партій насіння і форми етикетки». 

Номер партії насіння та інші відомості про партію, що вказуються в сертифікаті повинні збігатися з даними, зазначеними на етикетці для маркування партії насіння. Етикетка повинна містити всю необхідну інформацію про партію насіння: суб’єкт, культура, сорт, категорія/генерація, номер партії та етикетки, маса, місяць та рікпакування, відомість щодо протруєння та ін.

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» суб’єкти насінництва та розсадництва зобов’язані вести щодо кожного сорту насінницьку документацію за встановленими формами і зберігати її протягом трьох років (Сертифікати, що засвідчують сортові та посівні якості, протоколи випробувань, супровідні документи на закуплене насіння, шнурова книга обліку насіння.) Для фіксування фактів господарських операцій, збереження документів  протягом встановленого терміну, а також обліку виписаних супроводжуючих документів на насіння, рекомендується завести «Журнал реєстрації відпуску насіння»  (в друкованому або електронному форматі), де  у вигляді таблиці відображати:  № п/п, дату відпуску насіння, номер і дата накладної, одержувач насіння, культура, сорт, генерація насіння, номер партії, маса відпущеного насіння (тон),  кількість місць, № та дату Сертифікатів, що засвідчує його сортові та посівні якості,  №, дата виписаного супроводжуючого документу на насіння (Атестату, Свідоцтва,), ПІБ одержувача, Посада, Підпис. На кожну партію в Журналі бажано відводити окрему сторінку.                                 

Чіткість ведення Журналу дасть можливість сформувати уявлення про рівень внутрішньо господарського контролю сортових і посівних якостей насіння  та стане підтвердженням  прозорого ведення ділових операцій.                                                                                                                                               

Провіднийспеціаліствідділу контролю

у сферінасінництва та розсадництва

  Бражник О.М.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора