A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Ковалинській школі запустили твердопаливний котел

Дата: 18.01.2019 08:47
Кількість переглядів: 761

У Ковалинській школі запустили твердопаливний котел. Тепло і економно 

Після зимових канікул ковалинські школярі, повернувшись до навчання, відчули значне потепління у своїх класних кімнатах та й в усій школі загалом. Адже навчальний заклад у Ковалині вже другий тиждень опалюється твердопаливним котлом, що дає можливість досягти вищої температури і при цьому значно економити на паливі.

– Так сталося, що цей котел був встановлений у шкільній котельні ще два роки тому, однак лише тепер його запустили в роботу, – говорить директор Ковалинської школи Світлана Руденко. – Він був придбаний понад два роки тому (ще до приєднання нашого села до Дівичківської громади) за кошти, які надійшли райдержадміністрації з державного бюджету як субвенції. Не підключили його через брак коштів. З проханням посприяти щодо його запуску я звернулася до голови ОТГ Тимофія Девка. 

– Роботи з налагодження та обслуговування котла виконує ТОВ "ЕСКО ЮА", – каже Тимофій Девко. – Ця фірма виграла тендер, і з нею ми підписали енергосервісний договір аж до 2028 року. Штат працівників котельні буде незмінним. Роботи у цих шістьох чоловіків (вони працюють позмінно) додасться, тож і зарплата дещо підвищиться. Адже вони і дрова вантажитимуть в котел і попіл вибиратимуть з нього.

Перед тим, як запустити в роботу котел, були виконані роботи з промивки усієї опалювальної системи. Це не робилося тут з часу відкриття школи – 1996 року.

– Наше підприємство займається таким видом послуг, як енергосервіс, – пояснює Андрій Чубатенко, власник і директор ТОВ "ЕСКО ЮА". Сенс енергосервісу полягає в тому, що наша компанія власним коштом підвищує енергоефективність об’єкта (в даному випадку Ковалинської школи), та отримує за це певний відсоток від фактичної економії грошових коштів протягом визначеного договором строку. По закінченню договору все обладнання переходить у власність школи, що в подальшому дозволить підтримувати комфортний температурний режим у навчальному закладі при меншому споживанні тепла. Витрати на закупівлю деревини також лягають на нашу кампанію. Так на подвір’я школи ми вже завезли 25 кубів дерев’яних колод такого розміру, які потрібні саме для цього котла.

На випадок аварійного чи планового відключенні електроенергії, за кошти Дівичківської ОТГ (31 тис. грн) був придбаний бензогенератор на 7,5 Кв.

– Цей твердопаливний котел настільки габаритний, що не входив у вхідні двері нашої котельні. Тож нам довелося прорізати ще одні – значно ширші двері, –старший оператор вже твердопаливної котельні Леонід Руденко згадує, як два роки тому тут встановлювали котел. – Як бачите, окрім твердопаливного котла, у нашій котельні встановлено ще чотири газові котли. Вони усі застарілі, і газу на опалювання школи йшло дуже багато. Тому, аби економити газ, а відповідно і кошти, по кілька разів на добу, в залежності від погоди, ми мусили виключати котли або ж знижували температуру до мінімуму. Зазвичай так вчиняли ввечері та вночі, коли дітей не було в школі. А цей твердопаливний котел виключатися не буде.  

Відтоді, як запрацював твердопаливний котел, у нашій котельні стало значно тихіше. Зараз ми спокійно спілкуємося, бо гарно чуємо один одного. А раніше через сильний гул помп і двигунів, які заводили механізм газових котлів, до свого співрозмовника треба було прислухатися або й взагалі виходити на подвір’я, щоб поговорити. Бензопилу нам лишають представники "ЕСКО ЮА", а ось тачку для підвезення дров ми придбали за кошти нашої громади. 

До дверцят твердопаливного котла скотчем прикріплено ікону Пресвятої Богородиці. Ікони та портрет Тараса Шевченка у рушниках є й на стіні, біля якої стоїть щит з протипожежним інвентарем та новорічне деревце. Загалом у цій котельні, якщо не зважати на руді потічки на стелі та стінах, чисто та охайно.

– За порядком ми дуже слідкуємо, – зазначає Леонід Руденко. – Кожного дня тут не лише підмітаємо, а й проводимо вологе прибирання. Дуже вдячні Тимофію Петровичу, за те, що на початку минулої осені посприяв у тім, аби дах, який роками протікав під час дощу, замінили.

У котельні замінили усю автоматику котла, встановили акумулюючий бак для води. Про механізм роботи твердопаливного котла розповіли Максим Волошин, головний інженер ТОВ "ЕСКО ЮА", та Олег Душейко, представник компанії "Рембудсервіс", яка буде здійснювати сервіс обслуговування котлового обладнання. 

За словами Тимофія Девка, до цього за опалювальний сезон за газ доводилося сплачувати понад 500 тис. грн.  Це – значні кошти для бюджету громади. Котел, який працюватиме на твердому паливі, дозволить зекономити значну частину їх.

-- Уже з перших днів роботи цього котла, ми помітили різницю. Зараз у школі ми відчуваємо комфортне рівномірно розподілене тепло, чого раніше не було, – сказала наостанок Світлана Руденко.

Це відчула й делегація, яка після офіційного запуску котла завітала до школи. Нині у ній навчається 56 учнів та ще 19 малюків відвідують дитячий садочок, що в цьому ж приміщенні.Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора