A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Анна Рубаха ділиться враженнями про фестиваль народної творчості "Мистецькі береги Переяславщини-2019"

Дата: 04.03.2019 13:27
Кількість переглядів: 592

     

Фото без опису

 

   У суботу 2 березня 2019 року в Будинку культури села Єрківці відбувся звітний фестиваль народної творчості «Мистецькі береги Переяславщини-2019». За участі Народного фольклорного колективу «Червона калина» Будинку культури села Пристроми (керівник Любов Макаренко), Народного аматорського фольклорного колективу «Яблунька» Будинку культури села Пологи-Яненки (керівник Микола Зражевський) та Народного аматорського колективу «Калинонька» Будинку культури села Єрківці (керівник Микола Рубаха).
       Упродовж багатьох століть український народ безупинно творив своє, тільки йому властиве, духовне середовище наповняючи його своєрідними ритуалами, обрядами. Основним завданням для закладів культури є популяризація, відродження та збереження традиційних звичаїв, свят та обрядів. І саме нашим колективам випало непросте завдання відтворити старовинні народні обряди, такі як «Вхідчини»( або так зване новосілля), «Запросини» та «Андріївські вечорниці». Кожен керівник та його аматори з великою відповідальністю поставилися до підготовки відтворення українських традицій та звичаїв.
          Глядачі поринули у захоплюючу атмосферу відтворених українських обрядів. Кожен колектив вразив присутніх своїм професіоналізмом та українським  духом.
Фольклорним колективом «Червона калина» було відтворено український народний обряд «Вхідчини». Вхідчини — це центральна подія. Але, на жаль,сьогодні від цього яскравого колись обряду залишається все менше, зазвичай лише окремі деталі, що не потребують якихось зусиль. Колектив «Червона калина» показали справжню розгорнуту сутність цього обряду, враховуючи найдрібніші деталі. Керівник народного колективу Любов Петрівна Макаренко показала майтер-клас по виготовленню весільних «шишок» та «перепійців». Я впевнена, що у кожного глядача залишилися тільки яскраві й незабутні враження від побаченого.Народним аматорським фольклорним колективом «Яблунька» Будинку культури села Пологи-Яненки було відтворено один з етапів весільного обряду «Запросини», який передбачав збір дружини та запрошення гостей. Запросини за звичаєм проводили у неділю зранку. У супроводі дружків молоді йдуть по оселях тих, кого хотіли б бачити на своєму весіллі. На весілля родину запрошували молода з дружками, молодий з буярами. У суботу ранком дружки йшли до молодої з хлібом. Молода була пишно вбрана — у національному вбранні, прикрашена квітками та стрічками. Народний аматорський фольклорний колектив «Калинонька» та учасники  драматичного гуртка нашого СБК відтворили на сцені захоплюючу атмосферу українських андріївських вечорниць. Глядачі були приємно зворушені тим, що молоде покоління настільки цікавиться культурною  спадщиною свого народу та прагне пізнавати і шанувати звичаї та обряди.  І  це,  на мою думку,  є добрим знаком того, що ми – українці, ніколи не  втратимо багатого та безцінного скарбу   української нації – культури свого народу!
       Багатющий скарб звичаїв нашого народу ми отримали в спадок і мусимо зберегти його та, нічого не втративши, передати нашим дітям, щоб не перервався зв’язок поколінь, щоб зберегти генетичну пам’ять нашого народу.

       І на завершення фестивалю слова щирої вдячності до колективів та їх керівників висловила Любов Іванівна Рубан, методист РБК нагородила кожен колектив дипломом та смачним тортом.
                                                                                        Статтю підготувала Анна Рубаха

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора