A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Історія назви центральної вулиці села Єрковці, - інформація за матеріалами Єрковецької сільської бібліотеки

Дата: 02.04.2019 10:23
Кількість переглядів: 553

Досить часто можна почути запитання щодо назви центральної вулиці села Єрковці.

А носить вона ім’я – Ферапонтова. У Єрковецькій сільській бібліотеці є така інформація по цьому питанню, адже це не просто адреса – це історія, це пам'ять про того хто боронив наш край від нацистів.

Володимир Петрович Ферапонтов народився 12 червня 1909 р. в місті Белебей (Башкирія) в селянській сім’ї, закінчив 10 класів. Працював вихователем дитячої колонії і директором середньої школи №1 в м. Белебей, учителем математики і директором школи №2 в м. Давлеканово (Башкирія), інспектором Давлекановського районного відділу народної світи.

В армію призваний в лютому 1943 р., а в діючій армії з серпня 1943 р.

Гвардії старший сержант Ферапонтов відзначився при форсуванні річки Дніпро. 25 вересня 1943 р. він в числі перших переправився на правий берег річки Дніпро в районні села Балико-Щучинка Кагарлицького району Київської області, ввірвався в село і вогнем свого кулемета винищив близько взводу гітлерівців.

В наступні дні – по 3 жовтня 1943 р. відважений гвардієць відвернув 15 контратак і знищив більше 80-ти солдат та офіцерів ворога.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 листопада 1943 р. за зразкове виконання завдань командування та проявленні мужність і героїзм в боях з німецького-фашистськими окупантами гвардії старшому сержанту Ферапонтову Володимиру Петровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

18 листопада 1943 р. він помер від ран, отриманих в одному із боїв. Похований в с. Єрковці Переяслав-Хмельницького р-ну Київської області.

Нагороджений орденом Леніна. На будинку, де він жив в Башкирії встановлено меморіальну дошку, школа, де вчився Ферапонтов В.П. – носить його ім’я, а в місті Давлеканово – вулиця.

Фото –  с. Єрковці.

 

 

Ольга Шульга,

завідуюча Єрковецькою сільською бібліотекою

Дівичківської ОТГ Київської області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора