A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Шановна громадо!

Дата: 22.04.2019 14:10
Кількість переглядів: 497

Фото без опису

Якщо  пластмаси – це світове лихо, то штучні  квіти  болюче  питання саме для  українців.
    Практика  прикрашання  могил пластиковими квітами не має жодного церковного  чи  богословського  обґрунтування. В період Великого посту питання  штучних  квітів  набуває  особливого загострення, бо кожен  піде прибирати  на цвинтарі  та  прикрашати  могили  своїх рідних. 

   Церква  закликає  відмовитися  від штучних  квітів  на цвинтарях. Пластмасова  краса  недовговічна  та шкідлива.

Ми почали забувати, що Провідна неділя - це не світський раут, а тиха молитва за померлими. В цей  день  ми вшановуємо  пам'ять про близьких, а не влаштовуєм конкурс на дорожчий  букет.
Про шкоду від таких квітів у Церкві  говорять  вже вкотре  поспіль. Духівники постійно  звертаються  до вірних із закликом  не нести  штучних квітів на могили  родичів. Але старання  їхні поки  що не увінчуються успіхом.                                                                                                                       Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості  сільських  населених  пунктів  їх просто спалюють. Вчені  довели, що під час спалювання  пластикових  квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють  довкілля та мають негативний вплив  на стан здоров’я людини. Також не можна ці вінки і квіти закопувати, бо час  розкладу  пластику та паперу, просоченого  парафіном, дуже тривалий –близько ста років.

У продуктах горіння пластмас містяться дуже небезпечні речовини – (оксиди азоту, оксид сірки, феноли, токсичні діоксини, формальдегід), які є канцерогенами – викликають утворення пухлин, можуть впливати на спадковість. Виявляються сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Відомі випадки отруєння шкідливими речовинами, що виділяються при спалюванні пластикового сміття.

Серед них дуже сильна отрута, створена людиною – діоксин, який може накопичуватись в організмі  людини, постійно  отруюючи та вбиваючи  його.

  Отже, пластикові  квіти  не в якому  разі  не можна  спалювати.

        Хорошою  альтернативою  для  пластмасових  прикрас  є живі  квіти. Саджанці  братиків,  конвалії,  барвінку та інших  квітів на ваш смак, стануть довговічною і приємною  композицією в пам'ять  про ваших близьких. Так, живі  квіти  потребують  додаткового  догляду, але ж померлих  рідних і близьких  вшановувати  потрібно  не раз у рік.

  Отже  апелюємо до  здорового  глузду і свідомості, відповідальності за себе, близьких та довкілля  та просимо відмовитись від штучних квітів та вінків.

Зберігаючи пам’ять про померлих пам’ятаємо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини.

 

                                                                                           Виконком  сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора