A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Тарасові слова – та правди одна

Дата: 06.03.2020 11:19
Кількість переглядів: 467

Фото без опису

 

 

25 лютого (9 березня за новим стилем) 1914 р. народився Т.Г.Шевченко. Ніхто, звісно, і гадки не мав, що це народжене під стріхою простої селянської хати хлоп’я стане колись найбільшим генієм України, поетом і художником, якого український народ поставить вище за всіх політиків, завойовників і можновладців.

Відтоді минуло 206 років. І на сьогоднішній день Шевченкове слово актуальне, його ідеї гуманізму і патріотизму, вболівання за долю України – це те, що об’єднує всіх українців навколо безсмертного «Кобзаря».

Прожив Т.Г. Шевченко всього 47 років, із яких 24 був у кріпацтві, 10 років мучився у солдатській неволі на засланні і тільки 13 років був вільною людиною.

У публічній бібліотеці с.Єрківці поновлено постійно-діючу книжкову виставку «Тарасові слова – та правди одна».

Тут зібрані матеріали про життя і діяльність великого українського поета та художника, цікаві факти про Т.Г.Шевченка та його оточення, різні видання «Кобзаря». До речі, на книжковій виставці представлено видання «Кобзар» 1840 р., перевидане у 1974 році. Даний примірник є фототипом перевидання позацензурного примірника. Наведені документи свідчать, що людиною, яка допомагає поетові проводити «Кобзар» через цензуру, був Є.Гребінка. Він захоплювався поезією Шевченка, знайомив з рукописами творів поета своїх друзів та знайомих. А восени 1938 р. взяв кілька віршів Шевченка для опублікування в альманасі «Ластівка».

Дана книжкова виставка покликана виховувати любов і повагу до спадщини, яку залишив нам великий поет. Адже його твори – це історико-культурні пам’ятки, що житимуть віки, як живуть у народі перекази про народних героїв. Нехай у кожній хаті звучить мудре, ніжне пророче слово нашого Кобзаря.

 

Ольга Шульга,

директор Публічної біліотеки с. Єрківці 

Дівичківської ОТГ

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора