A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Відтепер загальні лічильники води встановлювати обов’язково

Дата: 01.06.2020 08:22
Кількість переглядів: 331

Відповідно до чинного законодавства України встановлення загальних засобів обліку води (комерційних вузлів обліку) у будинках де налічується більше двох абонентів є обов’язковим. Їх показники будуть враховуватися при розрахунку нарахувань за спожиті послуги водопостачання. Це призведе до скорочення неврахованих втрат води, а відповідно і прозорості тарифу на послуги нашого підприємства.

Порядок (Правила) розподілу обсягів спожитих послуг між споживачами визначено законодавчо, а саме різниця між показаннями загальнобудинкових лічильників і особистих водомірів, буде розподілятися між споживачами.

   Зміни в законодавстві

В 2017 році в законодавство, яке регулює надання житлово-комунальних послуг,були  внесені істотні зміни, а саме були прийняті:

  • Закон України № 2119-VIII від 22 червня 2017 року «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який набрав чинності з 02.08.2017 р. (далі – Закон про комерційний облік), діє (чинний) з 02.08.2017 р.;
  • Закон України № 2189-VIII від 9 листопада 2017 року «Про житлово-комунальні послуги», який набрав чинності 10.12.2017 р. і вводиться в дію 10.06.2018 р. (далі – Закон про ЖКП).                                                                                                                                                           Основні посили закону «Про комерційний облік»
  1. Усе, що ввійшло в будинок – має бути оплачене.
  2. Вимога 100% обладнання будівель і приміщень вузлами обліку.
  3. Споживач має бути забезпечений обліковою інформацією.
  4. Порядок (правила)розподілу обсягів спожитих комунальних послуг між споживачами  визначено на рівні закону.
  5. Індивідуалізація витрат на встановлення, обслуговування і заміну вузлів обліку.

Ким встановлюється вузол коммерційного обліку?

Відповідно до статті 3 Закону “Про комерційний облік”вузол комерційного обліку може встановлюватися  :

  1. Власником (співвласниками) будинку самостійно та за власний кошт;
  2. Оператором за рахунок внесків власників (співвласників) будинку
  3. Власником (співвласниками) будинку або оператором зовнішніх інженерних систем за рахунок коштів місцевого бюджету (тільки в разі затвердження місцевим органом самоврядування відповідної програми та при наявності вільних бюджетних призначень,коштів)

Примітка:

  • ОСББ — це юридична особа, створена власниками квартир, або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна. (Відповідно до ст.1 закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» №2866-III від 29.11.2001р.)
  • Співвласники багатоквартирного будинку — це власники квартир. (Відповідно до ст.1 закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» №2866-III від 29.11.2001р.)
  • Багатоквартирний будинок – житловий будинок, в якому розташовано три, чи більше квартири. У ньому можуть бути розташовані нежитлові приміщені, які є самостійними об’єктами нерухомого майна (Відповідно до ст.1 закону України «Про особливості здійснення права властності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 №417-VIII)
  • Оператор зовнішніх інженерних мереж – власник зовнішніх інженерних мереж, а в разі якщо зовнішні інженерні мережі використовуються іншою, ніж власник, особою або є безхазяйними – особа, якій такі мережі власником передано у користування (управління, господарське відання, оренду, конценсію) або яка здійснює фактичне користування такими мережами для транспортування відповідно теплової енергії, гарячої води, питної води.

Як це позначиться на розрахунках за воду

Відповідно до ст. 10 Закону “Про комерційний облік”, обсяг спожитої у будівлі питної води, визначений за допомогою вузлу комерційного обліку, буде розподілятися між споживачами з урахуванням показань вузлів розподільного обліку (водомірів, які встановлені в квартирах). У разі різниці між показаннями, така різниця буде розподіляться між усіма споживачами будинку за затвердженою методикою.

Відповідно до п.3 прикінцевих положень Закону “Про комерційний облік” до затвердження методики розподілу між споживачами спожитих у будівлі комунальних послуг співвласники багатоквартирного будинку або іншої будівлі, де налічується два або більше споживачів, можуть визначити свій порядок розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Відповідно до ст. 8 Закону “Про комерційний облік”, рахунки на сплату наданої комунальної послуги будуть формуватися виконавцем або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, на основі показань вузла комерційного обліку відповідної комунальної послуги згідно з вимогами статей 9 – 11 цього Закону.

Методика розподілу вступила в дію

У відповідності до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» мешканці будинку як власники цілісного майнового комплексу мають сплачувати за весь обсяг води, який був наданий до споживання всього будинку.

Розподіл обсягів спожитих послуг у будівлі здійснюється згідно «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг», яка затверджена наказом №315 від 22.11.2018 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, та введена в дію з 25.01.2019 року.

Серед основних принципів, що застосовує Методика, – принцип визначення та розподілу небалансу – різниці між обсягом холодної води зафіксований загальнобудинковим лічильником та сумарним обсягом спожитої холодної води за показниками квартирних лічильників:

  • для будинків, де усі приміщення оснащені лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.
  • для будинків, де частина приміщень не оснащена лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

Для кожного будинку Методикою встановлюється свій розрахунковий період, на кінцеву дату якого проводиться зняття показників комерційного (загальнобудинкового) вузла обліку та здійснюється розподіл між споживачами.

Це дасть можливість не тільки об’єктивно здійснити розподіл використаних вами послуг, а й допоможе економити ваш сімейний бюджет.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора