A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30 років тому була прийнята Декларація про державний суверенітет України

Дата: 16.07.2020 08:56
Кількість переглядів: 466

        16 липня 1990 року Верховна рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила доленосний документ – прийняла Декларацію про державний суверенітет України, яким визначені основи державного, політичного, економічного ладу, та підкреслені самостійність і суверенітет України.

За прийняття цієї Декларації проголосувало більш ніж 98 відсотків депутатів тодішньої Верховної Ради.

Свій підпис під документом поставив перший заступник голови Ради Іван Плющ. Від дня прийняття документу від імені народу могла виступати виключно Верховна рада України, а територія України в існуючих межах проголошувалася недоторканною. При прийнятті Декларації про державний суверенітет України влітку 1990 року ВР УРСР керувалася волею народу України, прагненням створити демократичне суспільство, потребою всебічного забезпечення прав і свобод людини, пошаною до національних прав усіх народів, турботою про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України, визнанням необхідності побудови правової держави, а також мала на меті утвердити суверенітет і самоврядування народу України. 

Дата прийняття Декларації про державний суверенітет України була оголошена Днем незалежності України. Однак згодом святкування перенесли на 24 серпня, адже саме у цей день у 1991 році Верховна рада прийняла Акт проголошення незалежності України і остаточно вивела державу зі складу Союзу Радянських Соціалістичних Республік.  У період із 1989 до 1991 року майже усі республіки СРСР прийняли декларації про державний суверенітет. У березні 1991 року було проведено всесоюзний референдум, на якому більшість населення проголосувала за збереження СРСР. Втім, Литва, Естонія, Латвія, Грузія, Молдова та Вірменія, які на той момент оголосили про свою незалежність або перехід до незалежності, не брали участі в референдумі.

За результатами голосування 20 серпня 1991 року планувалося заключити новий Союз суверенних держав. За день до цієї дати деякі державні діячі в Москві спробували вчинити державний переворот і повернути владу Комуністичній партії СРСР. Втім, події, відомі під назвою ГКЧП, зазнали невдачі. Вже 8 грудня 1991 року у Біловезькій пущі лідери трьох республік – України, Росії та Білорусі – підписали угоду, якою остаточно оформили розпад СРСР.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора