Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

«В ті вересневі переможні дні» – книжкова виставка до дня визволення від фашистських загарбників села Єрківці

Дата: 21.09.2020 10:47
Кількість переглядів: 581

Фото без опису

Біллю та горем, смертю та скаліченими долями відізвалася в душах єрківчан Друга світова війна.

Два роки село перебувало в німецькій окупації. Війська загарбників увійшли в Єрківці 21 вересня 1941 року і залишили його 21 вересня 1943 року (храмове свято у с.Ковалин - Різдво Пресвятої Богородиці).

«Відступаючи, той ворог скаженів, - пише у своїх спогадах Сердюк Н.А. Німці бігали у нас в селі по дворах і хапали все, що їм потрапляло під руку: худобу, птицю. Люди ховали свою живність у погреби, в лози, в глибокі яри. Німці палили на полях скирти соломи, сіна, копиці, які ще не були змолочені, і всяку іншу шкоду робили».

«Наводити порядок» у селі німцям допомагали близько 25 поліцаїв. Вони робили обшуки по хатам, арештовували солдат, які ховалися від німців.

З перших днів війни в селі створилась підпільна група, яка згодом переросла в партизанський загін ім. Щорса, що базувався у Ковалинському лісі.

В період з травня 1942 – по вересень 1943 рр. на примусові роботи до Німеччини було відправлено близько 210 осіб, здебільшого це була молодь села. Там вони стали «остарбайтерами», працювали на економіку чужої, воюючої проти нашого краю держави.

До рідних домівок повернулося 4678 єрковчан.

Детальніше про окупацію села фашистами бажаючі можуть дізнатися з тематичних бесід та бібліографічних оглядів літератури, які проводяться у Публічній бібліотеці села Єрківці біля книжкової виставки «В ті вересневі переможні дні», де представлені книги Михайла Миколайовича Гича про історію села, спогади односельців, речі та  листи остарбайтерів.

Відлуння тих років ми чуємо і сьогодні. До сих пір знаходимо імена невідомих солдат, відкриваємо нові факти про війну, про участь односельців у наближенні Перемоги, отримуємо загублені листи з минулого.

У 2019 році Єрковецька сільська бібліотека долучилася до проекту Державного архіву Київської області «НепрOSTі листи». Це документи остарбайтерів, які не дійшли до адресата. Єрківчани не отримали 85 листів з Німеччини від своїх рідних. Завдяки даному проекту значна частина цих вісточок остарбайтерів була передана рідним та близьким.

Днями у бібліотеці було вручено листа Жигадло Людмилі та Дмитру від їхньої бабусі та прабабусі Васюхно Ганни Петрівни, яка в далекому 1943-му році адресувала його своїй мамі – Васюхно Наталії. А вдома буде читати листа донька Ганни Петрівни – Биковська Світлана.

Ми шануємо пам’ять та запрошуємо відвідувачів ознайомитися з історією села на ресурсах  бібліотеки.

Ольга Шульга,

директор Публічної біліотеки с. Єрковці


Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора