A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"У пам`ять про голодний 33" - викладка літератури у бібліотеці села Дівички до Дня пам`яті жертв голодоморів

Дата: 27.11.2020 09:25
Кількість переглядів: 391

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні. Жалобна дата традиційно припадає на кінець листопада.

Цього року пам’ять загиблих від штучного голоду організованого радянською владою в XX столітті, Україна  вшановує 28 листопада.

У ХХ столітті Українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Голодомор 1932-1933 років найбільше виділяється за масштабами найстрашнішої трагедії, що пережило за свою історію людство.

За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

У День пам’яті жертв голодоморів українців традиційно закликають вшанувати заморених голодом хвилиною мовчання або молитвою, відвідати поминальне богослужіння, згадуючи вбитих комуністичним тоталітарним режимом співвітчизників.

Традиційною скорботною акцією цього дня є "Запали свічку пам’яті". Долучитися до неї доволі просто – після загальнонаціональної хвилини мовчання достатньо запалити свічку на своєму вікні.

У бібліотеці села Дівички організовано книжкову викладку літератури «В пам`ять про голодний 33», де представлено літературу яка містить свідчення та спогади пов`язані з голодомором, документальні матеріали, дослідження.

Також особливої уваги заслуговує наукове видання «Національна книга пам`яті Київська область» та історично-документальне видання  «Голодне розп`яття Переяславщини», де міститься мартиролог жителів села Дівички – жертв Голодомору. Загальна кількість померлих від голоду – 200 чоловік, з них поіменно встановлено 173 чоловік.

Підготувала завідувач бібліотеки села Дівички Сергієнко Н.О.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора