Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Пам’ятка. Увага! Підступні інфекційні хвороби влітку!

Дата: 10.06.2024 13:57
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

Найбільш сприятливий час для виникнення та розповсюдження інфекційних хвороб, шляхом передачі яких є вода - літо, адже саме в цей період створюються сприятливі умови для розмножування та розповсюдження збудників патогенних мікроорганізмів.

Забруднення води патогенними мікроорганізмами відбувається багатьма шляхами. Найбільш часто – в наслідок спуску в водойми неочищених стічних вод. Особливу небезпеку становлять каналізаційні стоки промислових підприємств, що переробляють тваринну сировину. Також  водоймища можуть бути забруднені виділеннями корів, що купаються у водоймі, диких тварин, гризунів або водоплавних птахів. Таким чином в воду попадають збудники інфекційних хвороб з водним шляхом передачі.

Все це робить воду  небезпечною в епідеміологічному відношенні. Тому неприпустимо ковтати воду з водойми під час купання і мити в ній фрукти або овочі перед їх вживанням.

Деякі з інфекційних хвороб, фактором передачі яких є вода відкритих водойм:

Лептоспіроз. Хвороба починається з головного болю, високої температури тіла, болі у литкових м’язах, в животі. Переважно уражаються нирки, печінка, нервова система. Супроводжується розвитком інтоксикації, геморагічним синдромом, нерідко жовтухою. Зараження відбувається під час умивання, купання, риболовлі та ковтання зараженої води водойм.

Лямбліоз. Перші ознаки захворювання з’являються через 1-2 тижні після випадкового ковтання зараженої води під час купанняСимптоми: діарея, нудота, біль в животі. Небезпека - сильне зневоднення організму. 

Холера. Характеризується діареєю, блювотою, біллю у животі. Швидко призводить до зневоднення  та  зменшення концентрації мінеральних речовин в організмі. Без належного лікування може призвести до смерті.

Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил збереже Ваше здоров’я.

  • Для безпечного купання користуйтеся лише офіційно відведеними  органами місцевого самоврядування місцями;

  • Звертайте увагу на сигнальні знаки (прапорці, таблички), що повідомляють про забруднення водойми;

  • Не  купайтесь у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, підприємства, фермерські господарства;

  • Утримуйтеся від купання у водоймі,  де плавають качки або купається велика рогата худоба;

  • Під час купання намагайтеся не ковтати воду;

  • Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки на тілі обробляйте спеціальними дезінфікуючими засобами;

  • Під час  заміських прогулянок майте з собою достатній індивідуальний запас питної води;

  • Не заходьте у воду серед заростей болотних рослин.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора