Профілактика Сальмонельозу
Сальмонельоз – це гостре інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, яке викликається бактеріями роду Salmonella, що вражає переважно травну систему та внутрішні органи.
Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, водоплавна птиця, кури), а також хворі на сальмонельоз люди, або здорові бактеріоносії.
Механізм передачі – фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами. Механічно переносити сальмонел на кінчиках лапок здатні мухи та таргани.
В більшості випадків інфікування пов'язане зі споживанням забрудненої сальмонелами їжі. Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо, риба, молочні продукти, ковбасні вироби, а також готові продукти, що не підлягають термічній обробці. При цьому не відбувається змін кольору, смаку чи запаху самого продукту.
Звертаємо вашу увагу, що бактеріям сальмонели властива надзвичайна стійкість до факторів навколишнього середовища, вони стійкі до заморожування, соління та копчення. Для їхнього знищення необхідна тривала термічна обробка харчових продуктів!
Інкубаційний період становить від 6 годин до 2-3 діб. Захворювання починається гостро з підвищення температури до 38-39°С, головного болю, слабкості, нездужання, болю в животі. Пізніше приєднується нудота, блювання та діарея. Хвороба може протікати в легкій формі, або мати досить складний перебіг, особливо у дітей молодшого і людей похилого віку.
Профілактика
-
Дотримуватися правил особистої гігієни, обов’язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі;
-
використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв;
-
не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
-
ретельно мити яйця, овочі, фрукти та зелень перед вживанням;
-
дотримуватись технології приготування страв, особливо їх термічної обробки;
-
не рекомендовано вживати в їжу качині та гусячі яйця, оскільки щоб рівномірно їх прогріти та знищити бактерії, качині яйця, які за об’ємом приблизно вдвічі більше за курячі - потрібно кип’ятити не менше 15 хвилин, а гусячі, які за своїм об’ємом до чотирьох разів більше курячих – ще довше. Після такої обробки їхній смак стає доволі посереднім, тож багато хто нехтує правилами й готує їх, як курячі. У результаті на стіл потрапляють потенційно небезпечні продукти;
-
продукти, які швидко псуються зберігати в холодильнику при температурі не вище +4°С, дотримуючись встановлених термінів зберігання;
-
дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття та харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
-
використовувати для пиття та приготування їжі безпечну питну воду;
-
під час купання у відкритих водоймах (річка, озеро) намагатися не ковтати воду.
Пам’ятайте!
Дотримання правил дасть можливість уникнути інфекції, проте у випадку виявлення перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікувального закладу.