A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Нарешті маємо нові – зменшені! – трудові штрафи.

Дата: 04.02.2020 13:01
Кількість переглядів: 514

Фото без опису

У п’ятницю, 31 січня, Президент підписав Закон України від 12.12.2019 р. №378-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо усунення норм, які порушують права та законні інтереси роботодавців України)» (він же законопроект №1233).

У суботу, 1 лютого, цей Закон було опубліковано в «Голосі України» №20. А, отже, з 2 лютого (дня, наступного за днем опублікування Закону) запрацювали нові норми ст. 265 КЗпП.

***

Що ж змінилося?

  • По-перше, зменшено штраф за неоформлених працівників та «сіру» зарплату. Раніше він був у розмірі 30 мінімальних зарплат (141 690 грн) і застосовувався до роботодавця за кожного працівника.

    Зараз за ці порушення  штраф становитиме 10 мінзарплат на момент виявлення порушення за кожного неоформленого працівника (47 230 грн), а роботодавцям-«єдинникам» І-ІІІ груп, перш ніж його застосувати, взагалі робитиметься лише попередження.
     
  • По-друге, за порушення, вчинене повторно протягом двох років з дня виявлення попереднього порушення, розмір штрафу становитиме вже 30 мінзарплат за кожного працівника. Це ж правило стосується і роботодавців-«єдинників» І-ІІІ груп.
     
  • По-третє, недопуск до перевірки з питань виявлення неоформлених працівників та зарплати «у конвертах» тепер коштуватиме набагато менше. До змін штраф становив 100 мінзарплат (472 300 грн.). Тепер розмір штрафу –16 мінзарплат (75 568 грн).
     
  • По-четверте, недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці раніше коштувало 10 мінзарплат (47 230 грн) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення. З 2 лютого штраф зменшився до 2-х мінзарплат за кожного працівника (9 446 грн). Поширюється він на всіх роботодавців.
     
  • По-п`яте, раніше за всі помилки, які було скоєно роботодавцем та щодо яких не має окремого види штрафу (інші порушення трудового законодавства), слід було сплатити штраф у розмірі 1 мінзарплати (4 723 грн). При цьому штраф застосовувався за всі знайдені інші порушення разом. З 2 лютого розмір штрафу не змінився, але його застосовуватимуть окремо за кожне виявлене порушення.
     
  • По-шосте, за новими правилами, у разі сплати роботодавцями 50% розміру штрафів, які нарахували внаслідок перевірки,  протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу, така постанова вважається виконаною.

    Пояснень, як ця норма працюватиме, наразі жодних. На нашу думку, це виглядатиме наступним чином. Наприклад, до вас вперше застосували штраф у розмірі 47 230 грн за неоформленого працівника. Якщо ви сплатите 50% штрафу  протягом 10 банківських днів з дня отримання постанови, решта 50% можна буде вже не сплачувати. Таким чином, замість 47 230 грн ви сплатите лише 23 615 грн. Якщо ж ви це строк пропустите, то доведеться сплачувати штраф у повному розмірі.

***

Звісно, це не всі нововведення, які запроваджено новим Законом. Більше про них можна прочитати у аналітиці від редакції, ознайомитися з текстом Закону – за посиланням, а з новими штрафами – в нашій порівняльній таблиці.

А ще з 1 лютого – початок масових перевірок з легалізації праці. Про це ми пишемо тут, а про права інспекторів з праці – ось тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора