A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

До річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Трагедія, що наблизила розпад тоталітарного режиму

Дата: 24.04.2020 13:51
Кількість переглядів: 485

Фото без опису

26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія, що спричинила вибух четвертого ядерного реактора. За медичними, економічними і соціальними і гуманітарними наслідками ця надзвичайна ситуація визнана найбільшою в історії людства техногенною катастрофою, а за екологічними - планетарною катастрофою.

Указом Президії Верховної Ради Української PCP від 29 березня 1990 року 26 квітня оголошено Днем чорнобильської трагедії.

Генеральна Асамблея ООН 8 грудня 2016 року спеціальною резолюцією A/RES/71/125 визначила 26 квітня як Міжнародний день нам’яті катастрофи на Чорнобильській АЕС.

Український інститут національної пам’яті до цієї дати підготував інформаційні матеріали, які містять розділи: Вступ; Ключові тези; Чорнобильська катастрофа в цифрах і датах; Історична довідка (Що сталося проти ночі 26 квітня 1986 року? Коли почалася евакуація? Коли з’явилося перше інформаційне повідомлення? Що приховував КГБ? Москва чи Київ: чия відповідальність? Як відреагувала діаспора? Як Чорнобиль вилинув на розпад СРСР?); Додатки (Чорнобильська катастрофа ... в документах; у спогадах; художній літературі; публікаціях і виданнях; кінематографії).

Інформаційні матеріали до річниці аварії на Чорнобильській АЕС

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора