A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Заходи до Дня Соборності в Дівичківській бібліотеці

Дата: 22.01.2021 08:30
Кількість переглядів: 375

Фото без опису

22 січня, у день проголошення на Софіївській площі в Києві в 1919 році  Акту Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР)- в єдину соборну Українську державу, відзначається День Соборності України.

У тексті Акту Злуки вказувалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Також цього дня згадують підписання Четвертого Універсалу Центральної Ради. Це сталося роком раніше – 22 січня 1918 року. Цим документом проголошувалася повна незалежність УНР.

Оскільки це свято пов’язане з процесом об’єднання українських земель, заходи, що проводяться 22 січня, покликані відобразити саме його. Мабуть, найбільш знаковий з таких відбувся в 1990 році і отримав назву «Живий ланцюг». Тоді люди вишикувалися «ланцюгом» від Києва до Львова та Івано-Франківська. За різними оцінками, участь у такій акції взяли до трьох мільйонів людей.

У бібліотеці села Дівички організовано книжкову викладку літератури під назвою "Соборна.Вільна.Самостійна". Із книг можна дізнатися про передумови, обставини та наслідки прийняття Акту злуки.

Читачі бібліотеки долучилися до Всеукраїнського онлайн-флешмобу до Дня соборності України та надіслали свої фото.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора