A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Основні правила зберігання насіння ярих культур

Дата: 10.11.2021 16:44
Кількість переглядів: 403

Фото без опису

 Відділ контролю в  сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки та фітосанітарних заходів на кордоні  ГУ Держпродспоживслужби в Київській області звертає увагу виробників насіння на вимоги щодо зберігання насіння ярих  культур, оскільки період їх зберігання становить 7–8 місяців, насіння до сівби потрібно зберігати в умовах, які б забезпечили його високу схожість,  енергію проростання,  здатність давати здорові й сильні рослини наступного покоління.  Тому етап зберігання насіння покликаний забезпечити збереження його життєздатності, сили росту, здатності проростати в польових умовах, запобігати засміченню, розповсюдженню хвороб та шкідників.

На зберігання закладають насіння, яке пройшло повний цикл після збиральної обробки – сушіння, очищення, сортування.

Вирішальними факторами зберігання насіння є його вологість та температура.Критичною для насіння пшениці,  ячменю вважається вологість 14,5-15,5%, для кукурудзи - 13-14%, сої – 12-13%, соняшнику – 7-9%.У процесі дихання насіння виділяє воду, вуглекислий газ і значнукількість тепла, проте у сухому середовищі цей процес протікає повільно і не загрожує зберіганню. 

При вологості насіння15-16%  у ньому можуть розмножуватись плісняві гриби. Тому, щоб уникнути такого ураження, насіння необхідно зберігати  при вологості, що нижча від критичної на 3-4%, а для олійних культур на 2-3%.У цьом увипадку фізіологічні процеси проявляються лише у формі уповільненого дихання.

Кожну партію насіння, упаковану в мішки, укладають окремим штабелем. Мішки укладають на настиличи піддони, що  знаходяться вище рівня підлоги не менше, ніж на 15 см., а від стін сховища  і між штабелями 70 см.  Для насіння зернових культур  у штабелі не повинно  бути більше 8 рядів мішків, для олійних культур (соняшник, ріпак, соя) – не більше 5 рядів. При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м.Засіки залишають незаповненими  до верхнього краю на 15-20 см, щоб запобігти  випадковому змішуванню насіння.

Кожна партія, що закладається на  зберігання, повинна пройти контроль в лабораторії з визначення посівних якостей насіння. Повторний контроль схожості необхідно проводити кожні 4 місяці, також треба визначити якість насіння за 15-20 днів до початку висіву.

Дотримання рекомендацій  дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.

Провідний спеціаліст відділу контролю в

сфері насінництва та розсадництва                                                                   

 ГУ Держпродспоживслужби в Київській області                                                  Бражник О.М.         


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора