A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харчові токсикоінфекції та гострі кишкові захворювання.

Дата: 13.06.2022 10:43
Кількість переглядів: 759

Фото без опису

Літо це не тільки гарна погода, виїзди на природу, відпустки, але й пора року, яка є лідером по харчовим отруєнням та гострим кишковим захворюванням. Харчові токсикоінфекції, виникають після вживання в їжу продуктів, що містять бактерії та їх токсини. Джерелом інфекції є люди, хворі на гноячкові захворювання шкіри, ангіну, фурункульоз; тварини - корови, кози, вівці, що хворіють маститами. Збудники потрапляють в харчові продукти внаслідок порушення санітарних умов їх приготування та зберігання. Харчові продукти що містять бактерії та їх токсини, за зовнішнім виглядом, запахом, смаком не відрізняються від доброякісних. Для харчових токсикоінфекцій характерні раптовість і масовість захворювання серед осіб, які вживали ту саму їжу. Харчові токсикоїнфекції та гострі кишкові захворювання починаються з нудоти, повторної блювоти, переймо подібних болей у животі, рідких випорожнень від декількох до 10 разів на добу і більше. Температура тіла підвищується короткочасно до 38-39 С°, приєднується озноб, загальна слабкість, нездужання, головний біль, зниження артеріального тиску. Виразність клінічних проявів залежить від виду збудника та об'єму рідини, що втрачається хворим при блювоті і діареї Для профілактики харчових отруєнь і гострих кишкових захворювань необхідно: ® Суворо дотримуватись умов і термінів зберігання харчових продуктів; • Купувати харчові продукти в установлених місцях роздрібної торгівлі за наявності документів, що підтверджують їх походження, якість та безпеку; • Забезпечувати правильну термічну обробку (об жарку, проварку) страв, у тому числі виготовляємих на відкритому вогні в умовах пікника; « Зберігати та обробляти сиру їжу і готові страви окремо, щоб уникнути перехресного зараження хвороботворними мікроорганізмами; ® Обмежити споживання в літній період багатокомпонентних заправлених майонезом, сметаною, йогуртами салатів; • Не варто купувати продукти поблизу автотрас, на стихійних ринках, адже найчастіше саме у таких місцях продукти продаються без дотримання санітарних норм і правил; • Для пиття використовувати тільки чисту проточну, кип’ячену воду; • ВажлРіво не допускати забруднення харчових продуктів виділеннями домашніх тварин, гризунів, птахів, мухами; • Обов’язково дотримуватись правил особистої гігієни. Пам’ятайте! Хворобу завжди легше попередити, ніж лікувати. Завідувач сектору державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Переяславського відділу ГУ ДПСС в К и їв с б к ій області Олена Вовк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора