A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сортозаміна та сортооновлення.

Дата: 07.03.2023 15:30
Кількість переглядів: 175

Кожен сільгоспвиробник знає,яке важливе значення увиробництві продукції рослинництва має насіння. Насіння є носієм біологічних і господарських властивостей рослин,тільки через насіння будь-який сорт чи гібрид реалізує свій урожайний потенціал.

Сорт – це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості. Будь-який сорт стало зберігає свої спадкові якості в ряді поколінь, але у процесі розмноження спостерігається зниження показників якості насіння, що призводить  до погіршення властивостей сорту. Збереження сортових якостей можливе лише при добре налагодженому насінництві.

Сортозаміна- заміна у виробництві, на основі результатів державного сортовипробування, старих сортів і гібридів новими, більш урожайними або більш якісними. Сортозаміна - розмноження високоякісного сортового насіння нових, введених у виробництво сортів до розмірів, що забезпечують потребу господарства  у ньому.  

Сортооновлення-це періодична заміна сортового насіння на насіння вищої категорії або генерації того самого сорту, яке відновлюються відповідно до сортової типовості у науково-дослідних установах шляхом застосування спеціальних методів індивідуально-сімейного і масового доборів. Урожайність сортів залежить від дії багатьох факторів, тому завданням насінництва є збереження генетичного потенціалу продуктивності, який сорт мав при виведенні. Для вчасного проведення сортооновлення суб’єкту господарювання потрібно дотримуватись певних правил:

-посів проводити насінням не нижче 2-ї генерації;

- сортооновлення проводити насінням категорії базове (супереліта, еліта), або сертифіковане, але не нижче    1-ї генерації;

- дотримуватись технології вирощування сільськогосподарських культур, особливо на насінницьких ділянках, з метою збереження сортових та посівних якостей насіння.

Суб’єктам господарювання необхідно впроваджувати  у виробництво якісне насіння нових районованих і перспективних сортів та оновлювати перевірені сорти насінням високих генерацій. Своєчасна сортозаміна і сортооновлення є надійною запорукою збільшення врожайності сільськогосподарських культур.

Провідний спеціаліст відділу контролю в сфері насінництва, розсадництва та якості зерна

Бражник О.М.         

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора