Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27 жовтня – День української письменності та мови

Дата: 26.10.2023 09:58
Кількість переглядів: 103

Фото без опису

Слова росли із ґрунту, мов жита. Добірним зерном колосилась мова. Вона як хліб. Вона свята. І кров’ю предків тяжко пурпурова.

 

Ліна Костенко

 

Українська мова — одна з головних цінностей нашої країни, наша гордість і скарб. Українську мову неодноразово забороняли і намагалися викорінити, а над її носіями вчиняли геноцид. Наша мова пережила все це і зараз визнана однією з найкрасивіших мов у світі.

Соціологічні дослідження останніх років засвідчили кардинальні позитивні зміни у ставленні громадян до української мови як до рідної, як до єдиної державної, а також щодо мовних пріоритетів як в офіційному, так і в приватному спілкуванні. Повномасштабне вторгнення рф в Україну прискорило мовні процеси.

Зараз настав час квітнути українській мові. Вона має звучати голосно й дзвінко, з вуст українців та друзів нашої держави. Адже наша мова ідентифікує нас як націю, об’єднує навколо себе. Сформована поколіннями, вона показує унікальність цілого народу й дуже скоро допоможе нам знайти безліч слів, аби описати нашу Перемогу над російськими окупантами. 

 

За традицією у День української письменності та мови щорічно проводиться Всеукраїнський радіодиктант.

Радіодиктант національної єдності розпочнеться об 11:00 27 жовтня 2023 року. Транслюватиметься на хвилях Українського Радіо та Радіо Культура, наживо в ефірі телеканалу Суспільне Культура, на YouTube-каналі Українського Радіо.

За бажанням можна надіслати диктант на перевірку паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26.

Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня. Також можна сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media.

Організатори флешмобу будуть вдячні учасникам, якщо вони зроблять фото чи відео під час підготовки до диктанту та його написання і розмістять їх у соціальних мережах із гештегом #пишеморазом.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора