Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НАША ЄДНІСТЬ - НАША ЗБРОЯ

Дата: 22.01.2024 08:02
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

22 січня – День Соборності України

Ідея Соборності була і залишається базовою національною цінністю українців. Акт злуки, проголошений 105 років тому - 22 січня 1919 року на Софійському майдані в місті Києві, став епохальною історичною подією, коли українські землі об'єдналися в одній державі. Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України - Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше  середини XIX століття.

Соборнiсть означає, по-перше, об'єднання в одне державне ціле всіх земель, якi заселяє конкретна нація на суцільній території. По-друге духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Нарешті, Соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу - як фундамент побудови держави, запорука виживання, існування та розвитку нації.

22 січня ми згадуємо дві рівнозначнi за вагою події української історії: проголошення незалежності Української Народної Республіки, яке відбулося у 1918 році, та проголошення Акта злуки українських земель, що відбулося цього дня у 1919 році.

Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об'єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Ця подія повністю руйнує твердження російської пропаганди, нібито українські землі вперше об'єднав Сталін у 1939 році.

Упродовж багатьох десятиліть Акт злуки залишався ідейним імперативом боротьби за незалежну соборну державу. Після проголошення об'єднання УНР i ЗУНР 22 сiчня 1919 року питання єдності української нації в українській політичній думці вже ніколи не ставилося під сумнів.

Російська пропаганда намагалася зіштовхнути між собою українські регіони, нав'язуючи уявлення про нібито рiзнi «сорти» українців. Проте в сучасному спротиві російській агресії ми доводимо свою згуртованість і спільне прагнення жити у єдиній вiльнiй державі, яка сама визначає своє майбутнє.

Соборність сьогодні - це СПІЛЬНА ОБОРОНА УКРАЇНИ - силами держави та всього суспільства. В Україні немає території, яку ворог не прагнув би захопити або поцілити ракетами чи «шахедами», відтак немає умовного «глибокого тилу», де можна було б «сховатися», «перечекати», «пересидіти» тощо. Слід усвідомлювати, що кінцева мета московської орди - не захоплення частини українських територій, а повне знищення української державності та геноцид Українського народу. Відтак Соборність сьогодні - це ТУРБОТА КОЖНОГО ГРОМАДЯНИНА ПРО ОБОРОНУ: де б людина не працювала, чим би не займалася, але врешті-решт щодня повинна відповісти на питання – що сьогодні мною зроблено для Перемоги. Соборність сьогодні - це також ЄДИНИЙ ДЕРЖАВНИЙ ОРГАНІЗМ, який необхідно мобілізувати, удосконалити і налаштувати на тривалу відсіч агресору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора