A A A K K K
для людей із порушенням зору
Дівичківська територіальна громада
КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Якісне насіння – запорука гарного урожаю.

Дата: 10.04.2024 15:51
Кількість переглядів: 24

Фото без опису

Весна  гаряча пора для городників. Вибір і купівля насіння відповідальна справа, адже від якості насіння залежить майбутній урожай. Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва та якості зерна  управління контролю в сферах насінництва та розсадництва, карантину та захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області рекомендує дотримуватись певних порад, які допоможуть при виборі насіння овочевих та баштанних культур.

Необхідно визначитись купувати насіння сорту чи гібриду. Переваги гібридів  вища врожайність та менша вразливість до стресових факторів. Із основних недоліків гібридів можна зазначити вартість насіння, відповідно це є перевагою сортового насіння. Сорт – це створена шляхом селекції сукупність рослин тієї чи іншої культури, яка має певні спадкові морфологічні, біологічні, господарські ознаки та властивості (урожайність, скоростиглість, розмір плоду, його форма, забарвлення та інше). Так, від сортів можна  збирати насіння і згодом у вас виросте рослина з такими  ж ознаками. 

Гібриди отримують шляхом схрещування спеціально підібраних рослин різних сортів. Гібриди дають більш рясний урожай, вони менш схильні до різних захворювань, стійкіші до несприятливих умов, відрізняються високою якістю плодів у порівнянні з сортами. Але всі ці властивості гібриди зберігають тільки в першому поколінні F1. Тому збирати їхнє насіння марно, оскільки в наступному поколінні  (F2) рослини не тільки не повторюють вихідних якостей гібрида (F1), але будуть навіть гірші батьківських сортових пар, а через кілька поколінь повністю вироджуються. 

Також насіння може мати спеціальну обробку, яка покращує його властивості. Розрізняють: гранульоване, інкрустоване, й плазмове насіння. Всі вони мають на поверхні спеціальну оболонку, речовина якої стимулює більш швидкий і потужній розвиток корінців, стійкість до різних захворювань. Оброблене насіння замочувати перед посівом не потрібно, оскільки всі переваги обробки зійдуть нанівець. 

Слід звернути увагу на терміни достигання та групу стиглості сорту чи гібриду: ранньостиглі, середньостиглі, середньоранні, середньопізні і пізньостиглі та рекомендовану зону вирощування – степ, лісостеп, полісся.

Насіння, яке надходить у роздрібну торгівлю, повинне мати відповідні документи    про якість. Відповідно п.3 «Порядку проведення сертифікації насіння, видачі та скасування сертифікатів на насіння» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.2023р. 1210, кожна партія насіння для реалізації повинна супроводжуватись сертифікатом, що засвідчує сортові та посівні якості, або їх копіями, засвідченими субєктом господарювання, якому видані такі сертифікати. 

Зверніть увагу, що купувати насіння без відповідних документів повязане  з високими ризиками. Наша мета полягає в тому, щоб максимально убезпечити покупців від придбання неякісного насіння. Тому запитуйте у продавця про наявність пакету супровідних документів, що засвідчують сортові та посівні якості партії. Ці документи повинні зберігатися за місцем торгівлі та пред’являтися за вимогою. Дані про партії насіння, зазначені в документах, повинні відповідати інформації, зазначеній на пакетах з фасованим насінням. 

Згідно ДСТУ 6006:2008 «Насіння овочевих, баштанних культур та кормових коренеплодів. Пакування, маркування, транспортування та зберігання. Технічні умови» на пакеті з фасованим насінням, призначеним для роздрібної торгівлі має бути вказана така інформація:

  • назва країни-виробника насіння, а також фірма, підприємець, тощо ;

  • назва і товарний знак, юридична адреса, де пакували насіння;

  • культура, сорт, гібрид, маса або кількість насінин в пакеті, шт.;

  • номер партії насіння;

  • строк придатності насіння;

  • коротка інформація про культуру (сорт, гібрид, поради щодо вирощування).

Рекомендуємо уважно оглянути пакетик з насінням - він має бути з міцного якісного паперу з охайною склейкою, дата фасування повинна штампуватися, а не друкуватися. Штамп наноситься тільки після пакування і шрифт відрізняється від типографського. 

Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння овочевих, баштанних культур, кормових коренеплодів становить 12 місяців, а упакованих в герметичну тару – 24 місяці. Реалізація насіння без супровідних документів про їх походження та якість забороняється. Власник насіння повинен гарантувати відповідність посівних якостей насіння і садивного матеріалу, зазначених у відповідних документах.

Дотримуючись порад та рекомендацій ви матимете чудовий урожай.

 


                           

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора